Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

The first Israeli beer news portal in Israel. Founded in 2008. All about beer, accessible and professional.

Without category
20/11/2020
167

בירה ואוכל

Steak

כולם אוהבים בירה, פשוט רבים אינם מודעים לאהבה זו המסתתרת בעמקי לבם. אהבה זו, מוטבעת בכל אחד מאתנו ברמה הגנטית. אנסה לתת לכם הזדמנות לראות את הבירה בראי של אמנות הבישול.

תחילה בואו נשים בצד את מה שידעתם עד כה, אם ברצונכם לקבל פרספקטיבה חדשה על דבר מה, יש להתרחק מדפוסים ודעות קדומות.

אין בכוונתי לגלות את אמריקה, כל שאני רוצה הוא לספר על שילובים של סוגי בירה שונים ואוכל. לשם כך, תחילה יש להבין שהבירה אינה מתחלקת לבהירה וכהה, ישנם סוגים ותתי סוגים שונים של בירה, כל אחד מהם מתאים לסוג אוכל מסוים. אוכל ובירה מתאימה משלימים זה את זו ומדגישים האחד את המעלות של השנייה.

בירה פירות

נתחיל בבירת פירות. בירות פירות, זוכות לסטיגמה של “בירה נשית” אך לבירות הבלגיות למביק (Lambic), קריק (Kriek) , גואז  (Gueuze)ופרמבואז(Framboise)  מגיע בהחלט זכות קיום והערכה.   האם מדובר בבירה מיוחדת? כן בהחלט, בירה לה מגיע מקום מכובד בסולם הבירות. למביק אמיתית היא בירה מאוד חמוצה המתמזגת היטב עם מאכלים על בסיס פירות ים (רכיכות, צדפות וכו’). כמו כן, למביק וגואז  (Gueuze) מתאימות ביותר לדג שמנוני כמו מקרל וסלמון. בירות פירות חמוצות ישתלבו בהרמוניה נפלאה גם עם סביצ’ה. הבלגים אינם מסתפקים בשילוב של למביק וגואז עם פירות ים, לדעתם בירות אלה מתמזגות היטב גם עם גבינת עזים שמנה וחריפה. גם כאן, מדובר בנטייה לשלב בירה חמוצה עם אוכל שמן.

בירת קריק (kriek) פירותית הינה מתקתקה, מיוצרת בתוספת דובדבנים, משתלבת היטב עם גלידת וניל טובה ומשמשת כבירת קינוח מעולה. ניתן להגישה עם עוגת גבינה, מקושטת בדובדבנים (אם כי הקישוט אינו חובה). דובדבנים נראים נפלא על רקע הגבינה הבהירה ומדגישים את טעמה של בירה זו.

במקרים אחרים בהם הקריק מוגש שלא בתור קינוח, היא משתלבת היטב עם גבינות מתקתקות במיוחד סוגים קלאסיים של גבינה כגון: מסקרפונה, מוצרלה, כדורי מוצרלה, פטה או גבינת עזים טרייה.

בירה לאגר

לאגר זוהי בירה ללא היסטוריה מפוארת, סוג זה של בירה נולד במקביל למהפכה התעשייתית כך שייצורה התאפשר לאחר המצאת מתקני קירור תעשייתיים. ההבדל העיקרי בין לאגר לאייל הוא טמפרטורת תסיסה נמוכה, השמרים בלאגר שוקעים לעומת אייל, בה הם צפים.

התפוצה המהירה וחובקת העולם של לאגרים השפיעה גם על מגוון המנות המוגשות לצידה. בירה זו טובה לרוויה, לשיחות חולין, לארוחות צהריים או ערב כאשר האוכל יכול להיות מגוון ביותר. ההמלצה היחידה- גם אם בסך הכל רציתם לרוות את צימאונכם, לא לקרר יתר על המידה בירה זו! אל תתפתו לצווי האופנה, כדוגמת “Extra cool beer’’. קירור יתר של בירה זו גורם לה לטעם מימי.  כיוון שכתבה זו מוקדשת לבירה ואוכל, אמליץ על נשנוש אוניברסלי לבירה – אפונה מבושלת, ניתן להגישה על צלחת ללא שום תוספות או לתבלה בתבלינים שונים.

בירה חיטה בווארית

פתחתי את הכתבה בבירה פחות נפוצה, ברצוני להמשיך עם בירת חיטה הזוכה לפופולריות גוברת בשנים האחרונות. בירת חיטה תופסת מקום קצת שונה משאר הבירות והפפולריות שלה במדינות רבות מוצדקת. במהלך בישולה משתמשים בלתת חיטה ושעורה ביחס שווה. עם זאת, ישנם גם מתכונים אחרים בהם משתמשים בפחות לתת חיטה או לחלופין, מוסיפים חיטה לא נבוטה. כל השינויים הללו משפיעים באופן מהותי על הטעם, הריח והמראה של הבירה הנבדלת מאוד מלאגרים רגילים.

לסוגים רבים של בירת חיטה טעם וריח של בננות, ציפורן, כוסברה, פירות הדר ואף… ריח כימי ייחודי. אל בהלה, אין מדובר בתוספות כימיות אלא בריח אופייני לסוג בירה זו, ניתן להתרגל אליו ואף להתאהב בו. ישנם סגנונות שונים של בירת חיטה, הנבדלים בין השאר בטעם ובריח, אך מה שמייחד את כולן זו רעננות וטעם טעים ובולט.

בירת חיטה לא מסוננת תתאים מאוד למטבח האמריקני המאופיין באוכל המקסיקני הידוע בפיקנטיות שלו ובטעמו הבולט. הבירה מדגישה את שמנוניות האבוקדו והגבינות וכן, את טעם האורז והקטניות. בירה זו מבליטה את כל רזי הטעם של הקימל, הכוסברה, ליים, גרעיני הדלעת, הצ’ילי ויתר המרכיבים הקלאסיים של המאכלים המקסיקנים.

בירת חיטה כהה Dunkelweisse נבדלת מאחותה הבווארית הלא מסוננת לא רק בצבעה, אלא ברמיזות השוקולד המתוקים בטעמה. בירה זו משלתבת היטב עם המטבח התאילנדי. המאכלים התאילנדים דומים לטבע של תאילנד, הם בוהקים וקורנים בשלל צבעים והטעמים אקזוטיים. מה שמאפיין את המבטח התאילנדי הוא שילוב הרמוני של טעמים חמוץ, מתוק, מלוח וחריף אש כמובן. בירת חיטה כהה מכבה בעדינות את חריפות המאכלים הללו, כשהיא מבליטה ומדגישה את תמהיל הטעמים האקזוטי.

בירת חיטה בהירה לעומת זאת, מתמזגת טוב עם המבטח ההודי המקורי. בירה זו בעלת טעם וריח דומיננטי המשלימה ומדגישה את התבלינים הפופולריים במטבח ההודי. אותו אפקט מתקבל משילוב בירה זו עם המטבח הים תיכוני, בו משתמשים ביד רחבה באבוקדו, שמן זית ופירות ים שונים.

למרות כל האמור לעיל, בירת חיטה משובחת מתאימה לא רק למטבח האקזוטי. היא מתאימה טוב למאכלים הגרמנים הקלאסיים, בהם משתמשים לעתים קרובות בבשר לבן. הסוד הוא בכך שהמתקתקות הקלילה של הבירה מתמזגת היטב עם מליחות הבשר. במוסיקה ישנו מושג הנקרא קונטרפונקט (צירוף של שני קווים מלודיים עצמאיים תוך יצירה של מרקם הרמוני בינהם ), והוא המתאים ביותר לתיאור השילוב בין בירת חיטה לבשר על האש ולא רק בשר לבן. דג אפוי בתנור עם עשבי תיבול ולימון מתאים אידיאלית לבירה זו לא רק בטעם אלא אף במראה. תארו לעצמכם תמונת טבע דומם- דג פורל אפוי בתנור עם פלחי לימון, מקושט בענף תבלין ירוק ולידו כוס גבוהה של בירת חיטה צוננת המכותרת בקצף צחור. מראה עוצר נשימה!

בירה חיטה בלגית

לאחר הדיון בבירת חיטה לא מסוננת בסגנון בווארי, נציין גם בירת חיטה בלגית שונה ומקורית לא פחות. white beer”” לרוב בירה זו מאופיינת בצבע בהיר ומכאן מגיע גם שמה, טעם רענן וארומת תבלינים.

מולדתה של בירה זו במערב אירופה, במאה ה-16 אורח החיים באירופה עבר תמורות רציניות עם חשיפתם לתבליני המזרח ו”המהפכה הקולינרית”, תודות למהפכה נולדה בירת חיטה בלגית מודרנית.

הסוג המפורסם ביותר של בירה בירת חיטה בלגית  היא ה– Hoegaarden. סיפורה של הוגארדן מיוחד למדי, בירה זו החלו לבשל בכפר בלגי Hoegaarden בשנת 1445. בסוף המאה ה-19 בכפר זה המנה 2000 תושבים היו 35(!) מבשלות בירה. אולם בהדרגה, עם השתלטות הלאגרים באירופה, מבשלות אלו נסגרו. איש נלהב בשם פייר סליס Pierre Celis)) הצליח לשחזר מתכון עתיק יומין זה. לאחר לידתה המחודשת, הוגארדן כבשה את כל אירופה ובעקבות את אירופה גם את שאר העולם.

את בירת החיטה הבלגית המודרנית מבשלים מלתת שעורה וגרגירי חיטה לא נבוטים, גרד תפוז מריר וגרגירי כוסברה מקנים לבירה זו רעננות ופיקנטיות. פלח לימון המוגש לצידה מדגיש עוד יותר את הפיקנטיות שלה ואת טעמה המיוחד.

אז עם מה נקנח את החיטה הבלגית? לחם חיטה מטוגן, משוך בשמן זית, המוגש לצידה, מדגיש באופן אידיאלי את כל גווני הטעם הרבים שלה. היא מתמזגת ללא רבב עם דגים ופירות ים, סלמון מעושן או אפוי בתנור עם פלחי לימון, שרימפסים, סושי וקלמרי. כתוספת מומלץ להגיש סלטים טריים מסוגים שונים מתובלים במיץ לימון.

מאכלים מסוג זה מדגישים את טעמה המיוחד ואת ניחוחה של בירת החיטה הבלגית ומשדרגים אותה.

לאוהבי כיבודים רציניים יותר מומלץ לשלב בירה זו עם מאכלים מקסיקנים, תאילנדים והודים. במקרה זה תנאי בל יעבור הוא נוכחות של לימון בטעם המאכלים וריח תבלינים עדין, אך לא דומיננטי.

כשאני חושב על הסיבה לפופולריות הכלל עולמית והבלתי פוסקת של הבירה, לרוב, אני מגיע למסקנה שמדובר בדמוקרטיות של משקה זה- רבגוני ונגיש לכל. ניתן לבחור בירה לכל טעם ולכל כיס – פשוטה ומורכבת, זולה ויקרה מאוד, חזקה או קלילה, מרעננת או סמיכה, חזקה. כעת, לאחר שיחה על בירה בלגית קיצית ומרעננת –  white beer, נעבור לבירה אנגלית הנוקשה והמרוכזת.

חלק שני

Your comments